Skip to main content

Peberbøf

By 4. marts 2022Ikke-kategoriseret

Nu kommer kokken ind..

 

Med sig har han en flaske stærk spiritus i hånden.. en bakke med fire forud-stegte bøffer, tomatpure, fløde og en dåse med Madagaskar peber. Flamberingsvognen skubber han foran sig.. og forklædet han har på, har han lige vendt.. kokkejakken inden under, bære stadig præg af at han kommer rask direkte ud fra rykket- mellem to seats.. hans negle er stadig en smule fedtet af stege snask og andet grillagtigt- mens sveden stadig triller langsomt ned mellem hans daggamle skægstubbe… Lidt hektisk får han manøvreret trolleyen hen foran bordet hvor de fire fine gæster sidder forventningsfuldt. Der bliver tændt for gassen- og en sauterpande finder magisk sin vej frem fra en skjul bag vognen. Nu begynder tryllenummeret for alvor. I højre side af vognen er der en hylde med forskellige olier.. han vælger én.. raffineret solsikkeolie syntes at være den foretrukne.. den kan gå højt op i temperatur og så sidder den ikke i gardinerne.. Bøfferne lander i olien.. det sprutter.. og efter lidt hurlumhaj- med skalotteløg og peberkorn, finder han en anelse modvilligt cognacen frem. Han kigger selv længselsfuldt efter indholdet, som det langsomt forlader flasken og under sjuf og sjif lander den helendende og læskende franske substans i sautøsen. Der går tre sekunder – så ryster han panden, lægger den en smule på skrå så kanten af sautøsen rammer gassens blå flammer… ta daaa.. nu skete det.. en høj flamme rejser sig fra panden.. slikker lige de sidste rester af øjnebrynene på den en smule forpinte kok- og inden den antænder fiskenettet eller bast flaskerne i loftet besinder han sig og hælder fløde, tomatpure og en klat af noget kraftig indkogt Espagnolesauce.. ned i panden. Den hurtige afkøling indtræder.. saucen koger en smule ind.. og bag ved kommer en tjenerelev farende med fire tallerkner – smukt dekoreret med 6 mangetout ærter på kryds- en babymajs, og to flækket karotter. Kartoflen er den på det tidspunkt allestedsværende fyldte bagte kartoffel… Pommes Macere. Og saucen- pebersaucen.. den kommer naturligvis fra panden… Mindre end 3 minutter efter kokken vendte forklædet står han igen i køkkenet.. han kigger ud over landskabet – hvor kokkeeleven-mig- holder fanen højt på det kolde parti.. hvor gravad laks og rejecocktails er new inventions.. for et ungt hoved som mig.. Jeg tør ikke sige til ham at der netop er kommet en bon med fire bøffer mere.. de var så imponeret over det de så lige før…

Author Knud

More posts by Knud

Leave a Reply