Skip to main content

Ellen&Dagmar- en Champagne..

By 1. november 2020Ikke-kategoriseret
Det er et helt liv med vinhandlerens vine- der udkrystalliserer sig- under tekstningen af vinenes betydning. Gennem metaforerne og historier- faktuelle eller bare spundet over stemninger til temaet. Min nat bliver forstyrret af champagnen her. Ikke fordi jeg har drukket den i går- men fordi den har været med så længe-og bordene jeg har sat den på, så mange. Det er klart at førstegangsmøder bliver betydningsfulde når man skriver noget skælsættende om vin- eller mad for den sags skyld. Som- jeg smagte retsina for første gang, under en strålende sol i Grækenland- med to salte oliven og en skål med tzatziki.. historien er et nærmest legendarisk udgangspunkt i fortællingen om den udsultede græske vinimportør fra .. say en by i danmark. Den skal jo også holde på en regnvåd dansk efterårsdag. Og det gør retsina nok ikke helt. Men historien om vinimportøren af græske vine´s endeligt, giver mening i forhold til betydningen og styrken af et førstegangsmøde. Det kan blive til livslange kærligheder- og afhængighedder. Tænk bare på den første østers du smagte. Altså ikke spiste- for du havde sikkert spist østers mange gange før- inden du spiste den du smagte. Den østers der lige pludseligt eksploderede i munden på dig. I et mundvandsdrivende orgie af hav, salt, væske, materialiteten-jern, tekstur og fløjl. Den smag der kan få dig til at længes til de Parisiske brasserier- bare fordi du ser for dig, de vindbidte marokkanere stå foran de store skaldyrs udstillinger- med jernhanske på den en hånd og en østerskniv i den anden. Eller trøffel… første gang nogen for alvor høvlede en hvid albatrøffel ud over dine nykogte spagettier- tænk på det? Spaghetti bliver aldrig det samme igen. Det der bliver til tillærte smage.. det salte spæk grønlænderne hiver ud af bugen på en gæret sæl.. eller mødet med en kraftig pale ale for første gang.. igen ikke første gang du drak øl- men første gang du smagte øl.. Der findes mange beretninger i storvildsliteraturen – om traditionen med at spise det nyskudte dyr´s lever rå og lun. Det er nok de færreste der kommer i nærheden af den oplevelse- men den afstedkommer en nærmest magisk afhængighed hos dem der har prøvet at stå der syd for Serengiti med testosteronet emmende ud af knappehullerne på kakiskjorten.. og spise det første måltid fra dyret. Du har dine egne fortællinger om smag.. om din smag.. og vinene på vores side kan sikkert ikke genskabe nogle af de oplevelser for dig- for i unik smag – skal man vises vejen.. holdes i hånden af nogen der ved besked. Indgydes mod. Man skal guides og læres.. Ingen kommer salt og peber på grøden- før man ved hvad det gør ved den underliggende oplevelse af knuste nykogte kartoffelr..Så at skænke vin handler om at skabe oplevelser for andre.. du har simpelthen et ansvar.. Og løbet er kørt lang tid inden du sidder her foran skærmen, med dit kreditkort klar til at handle Champagne til en formue.. Du er hookd.. du er solgt.. og du ved hvad du gerne vil have…. Og hvem du vil have det med..
Der er galakser mellem det lille sortbejset sommerhus ved Vejby strand og så det store pompøse slot i Mesnil-sur-Oger- som begge er omdrejningspunktet for denne historie.
Der stod Lanuois på bordet i Vejbystrand da svigermor introducerede sig selv og champagnens banebrydende betydning for onsdags stegt flæsk med persillesovs, agurkesalat og kartofler. Jeg havde selv haft en kasse med under armen- det var min opgave- at finde en Champagne der var frisk og livlig uden at blive alt for kæk. En blød mousse- noter af citron og vanilje. 100% Chardonnay og til at betale- Thats what you get..
Jeg tænkte tre til bordet og tre til sommerhuset. De karakteristiske langhalset flasker giver et godt greb i hånden, når man skænker…. så det blev mest ved intentionen.. 5 til bordet og en til huset.
Tilsyneladende den danske nationalspise. Udskændet i mange år på grund af de danske landmænds trang til at producere hurtig fedt- i stedet for sundt kød. Det har heldigvis ændret sig. Det saltede stegeflæsk i centimeter tykke skiver.. Lagt på riste og krydret med flagesalt og sort peber- et par stykker laurbærblade i hjørnerne er som biodynamikerens brug af kohorn.. Stegt ved god varme til det knaser i sværen, men er blødt i midten. Det er køkkenkunsten- at det ikke bliver for tørt og ikke bliver for blødt. Kartoflerne er også kogt med laurbær- eller persillestilke og løvstikke.. i saltet vand. Måske er du typen der skræller kartofler inden du koger dem. Det kan mine børn godt lide.. og min far.. ellers er de skrabet- eller blot vasket i juli. Persillesovs.. smørbolle, mælk, muskatnød, mere lauerbær, sukker, salt og sort peber- kruspersille.. stor og grov- hakket og hakket. Det er hele året rundt.. Og champagnen følger med. De knasende bobler renser ganen. de knasende bobler interagerer med fedtet. Det er en helhedsoplevelse. der sætter sig af i mig. Det rokkede ved mit eget narrativ om champagne- som en dekadent drik- til dekadent mad..–
Jeg tror nu, at det er Champagnen der er forblevet den samme- og maden har udviklet sig.. Champagne og krabbe hmm hvad stak af der…? Champagne og Rietté .. eller Champagne og grillede grisefødder eller tænk på de mængder af Champagne der sættes til livs sammen med surkål og flæsk… Og nu- Champagne og nu evigt dekadente: stegt flæsk..
Realiteterne er- at det er en Champagne fra producenten Launois Père et Fils
Årene der blev plukket druer til denne vin er mange- derfor ingen specifik årgang. Færdig indeholder den 12 % alkohol. Dyrket konventionelt. Landet er Frankrig, området Champagne og Regionen Côte des Blancs. Druerne er 100 % Chardonnay
Flasken er lukket til med kork og indeholder 750 ml. fantastisk boblende vin. – som du kan finde hos Ellen og Dagmar

Author Knud

More posts by Knud

Leave a Reply