Skip to main content

Kan du li østers…

By 18. februar 2019Ikke-kategoriseret

Kan du li østers så del det her opslag nu- inden din nabo har gjort det !

I går fugede vi den nye barplade. I stål. Vi har købt den hos nogle fantastisk søde fyre, der driver en virksomhed i Frederiksværk, hvor de bygger store industriovne til bagerier i hele landet- de går sjovt nok under navnet – Danbake.. Jannik og Daniel- den ene smed- den anden.. filosof … og man tænker straks- the toxic duo – to revouloutionice all industriovnsfabrikker.. De havde også en røremaskine stående…. Den har vi osse købt. En gammel slidt Bjørn 40 l. Med udtræk til kødhakker. Totalt recomendebel.. men pas på .. med at ville købe sådan en walkin ovn- man risikere at komme ud med et barbord i stedet. I hvert fald.. det er jo nok meget godt for dem der godt kan lide meget brød- for de ovne DanBake bygger er så store at man kunne bage alle de brød knud kan spise på et år, af én omgang… Nå nu er køkkenet også bestilt.. og det er en gammel ven fra Ove C. Bjerregaard.. Gert Petterson, der kommer med- ja ok da- flere ovne.. en tyve stiks ovn, en ti stiks ovn, en stegeplade.. ja altså der står godt nok en gammel en.. sådan en mongolien barbecue plade.. men som Petterson sagde, da han så den.. den dur måske til en grillbar- men til bøffer til en restaurant med 150 pladser indendørs- så skal I nok op i en anden liga.. så det gør vi så.. går efter en oprykningsplads til første division- ved at fixe spillet ved at købe den store plade… Der var en friture i forvejene… nej det er faktisk løgn- der var tre friturer i forvejen.. alle i brug…. Charlotte der de sidste to uger har gået og rengjort emhætten er lægemeliggjort bevis på hvad aflejringerne af tre friturekogere kan gøre.. Vi skal skåne jer for et billede.. Og igen som Petterson – den gamle kloge mand, sagde.. ’’sådan er det bare..’’ og så sagde Charlotte også.. ’’sådan er det bare..’’ og gav den en ekstra tørn med den syre som muren Carsten Johanneson var kommet med til hende… et par stænk på hendes kind- og tre store vabler voksede frem.. mindende hende om at Carsten ville hende det godt… altså det var en kradsbørstig sat.. af en sæbe…Nu skinner emhætten- så det bestilte varmeskab fra Pettersons varmeskabsfabrik, med lampe på 2 meter og 16 har noget at skinne op imod. Vi diskuterede også om et kammer med 56 kilo Isterninger nu var nok.. eller om en underbordsvaskemaskine- i et rum med 6 meter til loft – virkelig behøver en emhætte eller et punkt udsug.. Man kan når man kommer forbi, efter uge 10- hvor skidtet installeres, selv bevidne om vi huggede en hæl og klippede en tå- eller om vi gik linen ud med det store sug… Dem der kender os.. vil nok være skeptiske på arbejdsmiljøets vejen.. men man kan jo håbe på at der er sket forbedringer af etikken…..

Gulvet er blevet rullet – igen.. med dueblå epoxy. Det er bare blevet så vildt flot. De sidste par dage har vi gået med åbne døre mod kajen.. og alle der stikker hovedet ind- og det er der heldigvis mange der gør- alle er så velkommen,,, kan ved selvsyn se at blå bliver en signatur for os. Den sidste rulle hen over klinkerne skjuler endegyldigt sporene af både gamle og nye synder… der er historien om vores to nattelige gæster.. Vi har haft en nøgle liggende i postkassen.. ok- så beder man måske også selv lidt om det.. men lidt efter devisen.. der er kun skraldet fra dagens arbejde at hente.. og det er man velkommen til at få med sig..pt. helt sikkert noget med gummiagtig friturefedt.. problemet var bare lige at de to gæster der uanmeldt havde valgt at lave et natteligt besøg hos os- kom lige efter første påføring af epoksy.. lige tørt nok til at gå på… men ikke tørt nok til ikke at tage afstøbninger – af sålen… så.. i kan gætte jer til hvilken synd- rulning to- dækkede over.
De to gæster – hvis fodaftryk man kan se her på billederne- fik måske ved en fejl, vores mobil telefon med sig- og hvis du ringer på vores nye telefon nummer- 4044 3390 og høre noget andet end spisehuset knuds telefonsvare stemme må du huske at sige nogen i øvrigt har glemt et brækjern og et sæt nøgler på kølebordet i køkkenet, inden man forlod os gennem køkkendøren. Så hvis man genkender fodaftrykkene.. så har vi stadig nøglerne.. brækjernet er altså af en prima og solid kvalitet- så det låner vi lige til at rive de sidste planker ned i legerummet. Tak for det.. Nu er der i øvrigt nye låse på – og en alarm der både lyder som sirenen på Barsebäck- og en stemme der med myndig stemme siger- ’’forhold jer venligst i ro- politiet er tilkaldt og på vej’’. Morten – Halsnæs Alarm.. we trust in u..

Billede tre.. en solnedgang.. over Hundested Havn.. Alle jer der bor i Hundested.. I ved slet ikke hvor heldige I er. Som Lange Claus – ham, vores nabo med beat musikken – sagde da vi drømmende sad i vores nye bar – den med de corny barstole af amerikansk valnød og sort læder. og kiggede ud.. mod muslingebankerne ovre i Martitme nyttehavers pragtanlæg, havnekontoret og Rørvigfærgen…’’Da jeg boede på Nørrebro, havde jeg sol mellem fem minutter i tolv og fem minutter over tolv..’’ Her i Hundested, er det så præcis så nonstop, som døgnet tillader. Det er ligesom om låget letter på hovedet. At kigge ude over vandet gennem en havn- det er bare en anden oplevelse af vand. Måske indkapsler det også vores længsel efter noget andet… end københavnske baggårde.

Menukortet.. alle tænker på det,,, men ingen snakker om det.. eller… alle glæder sig- men ingen har smagt noget endnu… kan man nok sige.. eller alle klapper sig på maven men inngen er blevet mætte end….…. Nej fååk .. nu må det være nok med der der – alle gør et eller andet…

Man kan følge med på www.knud.biz …men intet er endeligt før den første gæst træder over dørtærsklen… og så er det endelige jo aldrig endeligt alligevel, men det bliver helt sikkert snart… Så kom endeligt med refleksioner.. vi er jo nysgerrige på indhold, prisniveau, smagsoplevelser og så videre.. vi opdaterer hele tiden…uden at love for meget..

Og der er jo mange overvejelser.. Burger;ikke burger.. det bliver nok ikke burger.. Brunch- krunch- et lørdags remix .. kommer til 1. Juni.. Men vi starter helt sikkert op med en søndags- forhåbentlig med musik eftermiddags roast… tjek lige den ud.. Esther har komponeret desserten.

Kontanter eller ikke kontanter.. Vi ender helt sikkert med at være kontantløse. Det er bare sådan det går.. den digitaliserede tid.. Et kreditkort har de fleste- en chip i hånden, et ur med mastercard.. en qr scanner med en betalings spor.. en telefon med bluetooth overføring af midler.. .. et swip – det hele er jo snart krypto valuta alligevel- eller i værste fald- en ven der kan klare ærterne- og ellers må man sgu få kredit.. indtil bankerne er åbne igen….

Fik jeg sagt at Herslev kommer og sætter fem haner af i baren.. Måske også med plads til lidt fra mørkt fra det våde får… til østers..

…. østers.. som vi indledningsvis lovede at kaste nogle fjordlette metaforer ud i verden om.. kommer her.. men vi starter lige et helt andet sted… :

Vi skal have et sted at bo- kender du nogen der vil lade den rette komme ind.. ? Vi søger en lejebolig..hus eller sommerhus.. med åbent udsyn… Kender du nogen.. der kender nogen.. vi må bare have mere sol end de ti minutter Claus taler om..

Men dagens spørgsmål er; hvor langt væk skal man egentlig komme fra, for at være invasiv.. og hvornår er man bare naturlig evolution og udvikling.. ?

6 østers – 160 kroner. Med eddike, skalotteløg, bacon, grillede citron, rugbrød, opsats og saltvand. Østers – en invasiv sucker – så hvorfor fanden skal vi lige servere østers på knud ? Speek about lokale råvare.. ja så er østersen på vej ind i fjorden…og det kan jo både være en glæde og et kæmpe problem. Den der elsker smagen af det ferske kolde og salte skind, vil prise den for sin tilstedeværelse og den der lever af at stryge muslinger vil hade den for sin entreprenante adfærd.

Men hvor lokal er den i virkeligheden? Elmely kro flager skaldyrsflaget, før de fleste skaldyrskæmpere ved hvad de i virkeligheden skal flage i kampen for og i mod de pokkers indvandrere fra Bretagne. Man kan mærke entusiasmen og rådvildheden på samme tid, da man i 17, kan læse historien om en kyndig koks møde med den lille salte mundvandsdrivende fætter, hentet ind af en undervandsjæger- lige uden for porten.. i kong Neptuns rige i issefjorden. Det er den bedste østers jeg har smagt siger kokken.. og det er jo overhovedet ikke sandt.. Alle ved det – men ingen siger det…( der var den igen) …den bedste østers man kan spise, kommer fra Limfjorden- punktum. Den er flad og ikke rund. Derfor har han måske lidt ret alligevel- den kok.. eller man kan anlægge det perspektiv, at smag ikke alene er knyttet til smagsoplevelsen- men også til historien og noget kontekstuelt omkring den.. den invasive art, stillehavsøstersen er, udgør faktisk en stor trussel for havbunden i fjorden. I Limfjorden har den sat sig på alt det levende under vandet.. som en hord, en skygge, en ubekendt midt i alle de dejlige muslinger og tang.

Vi skal fandme ud og finde nogle østers… sådan nogle salte fantaserende og vel smagende østers.
Den omsiggribende vinterbade kultur, vi i øvrigt selv er en del af, er inspirerende- vi tænker selvfølgelig, nu lidt fulde, også på at tilbyde at etablere en midnatsbadeklub- med et dyp- hver fredag aften sådan lige før og efter døgnet skifter. Et midnight run så at sige. Som vikinger- au naturel au naturelement – versionen- tænker vi, at der også- helt på linje med morgencafe, frokostkrunch, afternoon roast, og dinner komfi, kunne bruges – et midnight skinnydip- …en slags bade klub- efter Canadisk forbillede- en midnats badeklub. Mens man spiser østers..og hummer Hmm tanken er god nok- men måske var vi lidt for fulde da vi tænkte den… 
Den vilde østers kommer jo helt fra Japan.. og alligevel er den velsmagende, lækker for en hver.. med vineddike, olie og bacon. Spinat og æg. Kaviar og nonsens. Vi kommer kun fra København. Så what about us… Vi er osse mums.. og vi glæder os.. til at komme til Hundested..

De er lækre.. de smager jo simpelthen så godt – I vadehavet har man gjort en turistattraktion ud af dem.. Det kommer man måske også til her- I konsum og produktionsøjemed er det jo en enorm resurse som fødevaremyndighederne ikke helt ved hvad man skal stille op med.. På knud- for pokker – der er de er meget andet end et godt måltid. I historien er de både et afrodisiakum og så er de også frække på en eller anden måde..bare sådan at lade smelte på tungen..

Nå et hjem? Hvor skal vi bygge og hvor skal vi bo- under den hvide bro…. Kender du nogen- der kende nogen—the world is an oyster

Author Knud

More posts by Knud

Leave a Reply