Skip to main content

Vinter og sbagetti bolonæse

By 21. februar 2024Ikke-kategoriseret

Vinterferien er over os.

Vinter……ferien.. Vinter…. ferien…. ? Hvad gør man når der ikke længere er nogen vinter. Hvad skal vi så kalde den der ferie 7-8 uger inde i det nye år ? Det har taget over 50 år at indføre den vinterferie- i sikker forvisning om at vinteren var kommet for at blive. Hva så nu ?

Hvis store bededag blev afskaffet fordi folk holdt op med at bede- skal vinterferien så også afskaffes, når nu der ikke er nogen vinter mere ?

Hvad drikker og spiser man i øvrigt vinterferien..? En fantasi er, at 50 % af alle børn og unge – sidder med deres forældre og bedsteforældre på et italiensk traktørsted i det nordlige Italien. I Trentino, Dolomitterne, Canazai. Med skiene og snowboardne plantet i sneen udenfor- lyden af larmende bankende plastik støvler er infernalsk, og krogen vi alle er faldet ned i dejlig og varm. Alle har røde kinder og snot i hasterklædet. De voksne har hentet øl fra fad- og varm chokolade til os børn… alle spiser Spaghetti med kødsovs..

Måske enda lavet rigtigt..

Det var den kloge, berejste og dog ydmyge kok Alberto Alvisi der i den lille by Imola, et sauce-splask nordvest fra Bologna i Norditalien i 1791, opfandt spaghetti Bolognese – der i øvrigt udtales sbagætti- (med b) bolonæse… Han arbejdede som kok og hovmester for den kommende Pave Pius den 6… Inden han, Pave Pius den 6, blev ophøjet til guds nærmeste på jord, gik han under det borgerlige navn Cardinal Barnaba Chiaramonti. Og han var glad for mad… og han var glad for Albertos simrekødstuvning- en slags ragut, af kalvekød, røget skinke, smør, gulerod, rosmarin, hvidløg, lauerbærblade, løg og tomater- massevis af tomater.

I virkeligheden kan vi takke Napoleon Bon-Aparte – blandt venner bare Napoleon, for kødsovsen.. for han var en krigslysten og boldtørstig fransk præsident, der sprællede noget ud til højre og venstre med hele hans krigsmaskineri… Han syntes bestemt at Norditalien skulle indlemmes under det franske verdensherredømme. Og da han besatte Rom- fængslede han den sidende Pave Pius den 5- altså forgængeren.. og bragte ham til et underjordisk fængsel i Paris, hvor han afgik ved døden i 1799. Den skæbne kunne også være overgået vores ven Cardinal Barnaba – for han måtte forlade Imola og det søde liv med masser af læskende Lambrusco i Emilia-Romagna…for at deltage i Konklaven- og ovenikøbet selv blive valgt. Nu som Pave Pius den 6- blev han også hentet til Frankrig, i samme øjeblik han var blevet valgt til Pave Pius den 5 ´s efterfølger- Pave Pius den 6. Men han overlevede.. og da han kom hjem til hans lille stat i staten, der var et af hans ønsker, at få ført Alberto Alvisi til Rom – så han kunne tilberede yndlingsretten sbagætti- (med b) bolonæse – til ham. Den historie her- bliver 100 år senere, nedfældet af Forretningsmanden og kogebogsforfatteren Pellegrino Marcelus Artusi i 1891. Og her har vi altså det første vidnesbyrd om bolonæse sovsen. Selv var han, Pellegrino, ikke meget for tomater i sovsen- men hældede mere til friske trøfler. Den lader vi lige stå et øjeblik… og du må som læser- og kok, naturligvis selv vurdere om du vil bruge 1 kilo friske tomater eller et kilo friske trøfler i din bolonæse.

Værket som Pellegrino nedfælder bolonæse opskriften i, hedder La scienza in cucina e l’arte di mangiare bene – Videnskab i madlavning og kunsten at spise godt. Den bog er interessant- for ikke alene er den det italienske svar på Auguste Escorfiers Ma Cusine.. altså en slags gastronomisk samlingsværk- men den er også et identitetssamlende og skabende værk. Den udkommer nogle år efter at Italien er blevet forenet som kongedømme- under den politiske bevægelse.. Risorgimento… tilbage i 1861.

Bogen er et opslagsværk i de italienske regionskøkkener, med signifikante retter fra hele landet. Og bogen understøtter, opbygger og vedligeholder en fælles kulturforståelse – helt op til den dag i dag. Hvad mad og bøger dog ikke kan gøre for fællesskabsfølelsen.

Vi gør lige opskriften færdig. Kalvekødet har du skåret i tern. Hverken Alberto eller Pellegrino havde kødhakkere- så de skar i hånden. Kalvekød – måske en udskæring fra brystet eller boven.. helt sikkert ikke det fineste filet eller mørbrad. Man var vel ydmyg. Et godt kilo kalvekød i tern, smør stuves i en tykbundet gryde i fin forening med et kvart pund skinke eller bacon- ligeledes i tern. Så tilføjer du dine groft skårne urter og dine krydderier. Stuver videre… til det hele begynder at tage mere farve. Alberto ville på nuværende tidspunkt have tilføjet et kilo hakket fuldmodne tomater og hældt en flaske kraftig Sangiovese på … – Pellegrino der havde en lidt mere sofistikeret smag- ville have hældt en flaske Lambrusco og en sæk småknuste sorte vintertrøfler på i stedet. Du vælger selv. Når det hele er kogt godt ind – har du, uanset, en fantastisk velsmagende ragout. Og den kan du bruge til meget…. Klassisk set.. ovenpå friskkogt spaghetti.. og masser af parmesan.. Ind i en lasagne.. Som fyld i ravioli eller… ja- jeg ved ikke om det med at bruge den som topping på en pizza, kun er et helt lokalt Nørrebrogade fænomen… men ellers kan det også gå… så skal der bare godt med mozzarella til, for at holde styr på tropperne.

Birkebrænde tænder som var det rullet i krudt. Her til morgen har Chris hentet trillebøre fulde med det. Det sprutter inde i ovnen. Han finder ludo, skak, skrable og uno frem fra hylderne. Det kommer i brug i dag. Det er osse vinterferie på knud. Alle de resterende 50 % – dem der ikke nåede bussen fra Thinggaard rejser i fredags- har lokket deres bedsteforældre ud. Eller måske har deres gråhårede bedsteforældre ligefrem lokket dem til sig med løftet om nærhed- man ved ikke. Alle er enige om at slukke mobilerne- bare for en stund- rundt om bordet i pejsestuen. Når man ikke kan tage skiene på eller af og ens forældre arbejder… selvom skolesystemet har lukket.. så er knud en lille flig af fantasien om fællesskabet. Her bliver også båret fadøl og varm chokolade til bordet. Pommesfritter med masser af salt.. og majonæse.. og fiskefilet… Roen sænker sig efter to timer i havnen… man har måske ligget med hænderne i det kolde vand og forsøgt at fange en krabbe.. eller været på besøg i glaspusterens lysværksted. Rullegyngen i fiskenet kan få en hver 7 årig til at hvine og fryse på samme tid.. Måske er hundene luftet på trekanten.. mens skumsprøjt af salt vand har sat sig håret… Det er lige der.. at Spisehuset knuds pejsestue lyser forjættende op. Her kan du side og lade dig restituere. Holde øje med Rørvig færgens uafvendelige rejsen frem og tilbage. Her kan du se mågerne flakke over nordmolen.. i vinden står de godt nok stille- men ser de en go sild i vandkanten, så slår de ned. Selvom du står bag ruden, kan du fornemme suset fra nord- og kommer I omkring 17.14 i dag- så kan din farmor læske sig med et glas af Pellegrino Marcelus Artusi all time favorit- lunende rosso di montalchino på aller yderste stol, mens solen går ned- og du selv læser Strids Magiske Bus. Der kan du så side og gruble over om vinterferien bare skal ændre navn.. for eksempel til fællesferien eller forårsferien… eller bedsteferien… eller hjerteferien… hvad søren skal den vinterferie hedde.. når den dag endelig kommer.. – hvor der ikke er nogen vinter mere…Rosso, Varm Chokolade og Fadøl. Ild i Pejsen.. Din farfar går over til en underlig drejaanordning hvor sorte vinylskiver med små riller giver lyd fra sig.. See the lonely boy, out on the weekend- er der en der hvisker. Du kan høre en harmonika. Din farfar bliver blank i blikket og du kan se hans læber bevæge sig.. det føles rart..

Think I’ll pack it in and buy a pick-up

Take it down to L.A.

Find a place to call my own and try to fix up

Start a brand new day

The woman I’m thinking of, she loved me all up

But I’m so down today

She’s so fine, she’s in my mind

I hear her callin’

Gracies Wiki og Neil Y

Author Knud

More posts by Knud