Skip to main content

Modsætningen til lys- er ingenting

By 7. januar 2024Ikke-kategoriseret

Hvad er modsætningen til lys. Mørke ?

På knud rundede vi 2023 i fin stil- og er trådt ind i vores femte drifts år. Til april har spisehuset her, fødselsdag, og selvom vi nok syntes at de første år har været indholdsrige og definerende for huset- har 2023 alligevel budt på utroligt mange betydningsfulde hændelser, udviklinger og nedslag. På mange måder var 2023 året hvor vi samlede den sauterede grønkål, med smør, fløde og sennep med korn i. Et år hvor saucen blev kogt jævn, fisken stegt til punktet og rødvinen fra 18- nåede sit potentiale.

Jeg vil la’ lyset brænde
Og la’ min dør stå på klem
Indtil du har set, hvad du ville
Indtil du er hos mig igen

Vi har i 2023 indgået læreaftale med vore all over – fjortende elev. Vokseneleven Veronica slutter sig til os i starten af den ny år. Både på gulv og i produktionen, viser langtidsorienteret udviklingsaftaler den enorme råstyrke de har for et sted som vores. Eleverne bliver de bærende, dannende og udviklende kræfter. De bliver ikke alene vores fremtid- men også vores eksistens grundlag. Vores faste fagfolk står på siden som rådgivere i dag- hvor de tidligere kørte toget, er de trådt ind i coachende roller. Det er det, den pulserende læringsplatform kan. Det er det, en stor, dynamisk elev masse kan for ens sted. Skabe stabilitet og udvikling. Den bolledej blev kørt glat i 2023. Enhver leder i restaurationsbranchen, burde lære af den historie. Man kan ikke tillade sig at tude over manglen på arbejdskraft- hvis man i virkeligheden har plads til egne regenerative uddannelsessystemer. Alle har noget at byde på… To kongeelever, Julie og Kevin skal til svendeprøve her i starten af de nye år. De bliver heldigvis hængende sommeren over- derefter er de det pureste guld for den der tør samle dem op…

2023 var også året hvor vores engagement i verden omkring os fik luft og plads. Vi knyttede stærkere bånd til flere af vores nære samarbejdspartnere, og uden at glemme nogle, kan jeg nævne at Kultur- og Musikfestivallen Folkely fyldte en stor del i ’’knud’’s samlede bevidsthed. Vi sponsorerede både kontant, i form af tilstedeværelse, i form af catering og måske også med en enkelt råd, godt eller skidt. Vi kom også tætter på Havnen – sjovt nok. Vi ligger jo midt i den.. men som værter ved flere generalforsamlinger og som nytilkommende proselytter, blev ’’knud’’ også en åben platform for meninger og holdninger til det helt nære politiske arbejde. Fællesmøllen har ligesom alle andre medlemmer i Spisekammer Halsnæs fyldt. Nogle som leverandøre, nogle som historiefortællere. Nogle som gæster og andre som inspirerende samtalepartnere. Vi kan fra vores side af andedammen, kun se de relationer vokse sig stærkere for eksempel vil Lysets gud Apollon, vise sin tilstedeværelse på knud under lysfestivallen ’’Oplyst’’ der løber af stablen i januar og februar her i 24. Der vil være menu med fotosyntese, Holdberg, hysterisk belysning, flammekugler og alle mulige andre lysmetaforere…

May the good Lord shine a light on you
Yeah, make every song you sing your favorite tune
May the good Lord shine a light on you, yeah
Warm like the evening sun
Now, now, now, yeah

In-house var 23 også et ud-byggeår. Det startede med en ny opvask, så en ny terrasse. Det blev også til en havnebiograf i tre dage i august. Elvis, Elton og Freddie på det store lærred. Det blev også til en lille satelitbar- millibar, der desværre regnede væk i juli. Det blev fulgt op ad nye vinduer i pejsestuen, og de gode folk under Højerby/Johannesons ledelse sætter i skrivende stund lydlofter op i hele huset. Umiddelbart efter det, bygger de os, et nyt koldt køkken i det gamle garnrenseri, og ambitionen er at kunne tilbyde knud kvalitet til en frokostordning eller tre i løbet af foråret.
Flere fiskefileter= flere tjenerelever=mere at være tilstede for.

Vi havde ikke nogen klar klima vision med henblik på driften her i huset- i en verden hvor det, altså klimaet er tiltagende udfordret. Men for en ocean afhængig restaurant som vores- viste kloden i 2023 sig for alvor ved at stritte imod tyndpissere som os. Kloden svarede simpelthen igen på et par hundrede års resurse udtømning. Og det kontante svar kom fra Havet. Det hav som omgiver os her i Hundested talte sit tydelige sprog. Det som har været tydeligt for dem der kiggede efter det- blev også tydeligt for alle os andre. Stenbiderrogn i november ? Ingen rødspætter ? Et hav fuld af Tun- men ingen torsk. Masser af tvivlsom trawlfanget jomfruhummer- med en dårlig smag i munden. I 2024 kommer vi ikke udenom at tage større ansvar for en eller anden form for bæredygtig og regenerativ tilgang til restaurationsdrift over en bred kam. Fra råvarevalg til resurse håndtering. Skrald, emballage og overskudsproduktioner m.m.m. Det må blive mere vildt – en smag af vildt. Det kommer ikke ud af den blå luft.
2023 var også det første hele drifts år på knud. Indtil da- var det Corona der bestemte omfanget af aktivitet.
Vi sendte 3 medarbejdere hjem i 20 og 30 medarbejdere i 21. 22 der undgik vi nogen afgørende en stor hjemsending – men lukket var vi dog en måneds tid.
Vores felt er jo ikke højlønsområde- så alle regeringens løn refusioner og tabte omsætnings garantier var bare fint dækkende. Der er mange der spørger- hvordan er I kommet igennem- og svaret er.. fint. Vi er kommet fint igennem.

Jeg vil la’ lyset brænde
Og la’ min dør stå på klem
Se, mit hjerte gløder i natten
For at du kan finde vejen hjem

Fagligt Fælles Forbund – vi elsker det navn, identificerer os med det, for det er det vi er. Et forbundet fællesskab af mytiske fagligheder. Tjenere, kokke, bartendere og opvaskere. Elektrikere, murer, landmænd og gedehyrder. Tomatavlere og kartoffelspire, andelsbønder, mølle- og accisehioldere. Konkssneglefiskere og salathøstere. Jægere og osteløbere. Campingplads¬domptørere og Havnedirektører. Festivaldronninger og sprællevende borgmestre. Kommunaldirektører og skolelærere… der er ingen ende på de mange fagligheder det gode liv i Halsnæs har at flette sig ind i.

Vi så desværre ikke Dronningen i 23- hun måtte begrænse sin maritime aktivitet- men dukker Dannebro op i horisonten i 24- så står vi i hvert fald klar med kip, vimpler og kold hvidvin til alle forbipasserende.. Måske venter der endda en konge..
Curtesy : Niels Barfoed, ReyDeeOhh og Jagger

Niels Barfoed, var en skattet og tilbagevendende gæst i en fjern fortids restaurant. Han skrev nogle ord om at være fanget af ord og lyst . Stiller vi en kryddersild med vesterhavsost foran ham- vil han sikkert tilgive os genbruget…

Lever man af at skrive og læse, er livet lidt af et selvvalgt fængsel. Det holder man kun ud, hvis man sørger for at være på fri fod ind imellem. Hvad gør man? Man kan f. eks. rejse. Men det kan man ikke gøre hele tiden uden at blive rastløs – og få skrevet for lidt.
Hvad gør man så?
Man går på restaurant, og er det en havnerestaurant, er det samtidig lidt som en rejse.
Derude maver en pram sig frem, fyldt til randen med sand og grus fra Sundet. Der kommer den gule havnebus med forskræmte kajakker omkring sig. Så nærmer kanalrundfarten sig og tegner pludselig et stort spørgsmålstegn foran biblioteket. Livet kommer strømmende.
Her, på restauranten, kan bogstavernes fange være i selskab uden at have selskab. Her kan han nu og da medbringe en medfange – eller rende ind i en – og snakke shop eller om vejr og vind og regeringen.
Her ved sit bord er han for en stund en fri og frit svævende passager.
Og når han står af, er han gudskelov præcis der, hvor han steg på, rejser sig og strækker sig og kan restaureret fortsætte, hvor han slap, med nyt mod og mere lyst.
Så det gentager sig uvægerligt. Vi ses!
Niels Barfoed

Author Knud

More posts by Knud