Skip to main content

Tre sangere, deres bundtræk og en flygtig fisk…

By 24. august 2023Ikke-kategoriseret

Jeg står i dit køkken og kigger ud.. på den lille parkeringsplads foran det lejede sommerhus. Jeg kan se ind imellem de lidt regntunge mirabelletræer der hænger ud over hjulsporene- der udgør parkeringspladsen. Jeg kan se din mand komme hjem.. med jeres to børn. De er snasket til i softis på de rene bluser du gav dem på i morges. Væk er trøjerne og regnjakkerne. I hånden har de poser med fisk.. Stoltheden er enorm.. Jeg kan se din mand- der bære fiskestænger og tomme madkasser. Bilnøglen er i baglommen, og jeg kan se, at du kan se han er glad. På vej op mod bryggerset- sjasker lidt i de glatte blade- en lang regnvåd sommer er skyld i. Jeg kan se at han ikke har set dig- endnu.. Find iphone har fortalt dig, at de har været på nordmolen i Hundested, hele dagen. Du får ro nu. Purk et og purk to kommer ind i køkkenet.. og jeg trækker mig langsomt tilbage- selvom du slet ikke ved at jeg er der. Rødspætterne vælter ud af posen i drengens hånd.. den ene lander på gulvet. Du samler den op og samme med de andre -lægger du dem op i vasken. Ordene vælter ned over dig.. der var så mange- de bed hele tiden, vi kunne have fanget mange flere.. Din mand kysser dig.. han har sommerferie skægstubbe.. Han kysser dig igen, inden han vender sig mod vasken- løfter en purk op på hver side, og går i gang med at rense.. Et snit på undersiden, op mod gællerne- så hiver han indvoldene ud.. flænser bughulen, og tømmer for blod. Det var den nemme del.. nu skal skindet af. Ungerne siger ad- det lugter.. og det gør det osse.. osse selvom du siger det ikke gør det. Nu ligger der 6 rødspætter.. med røde spætter.. Med en rusten knivtang, en klud og møgen og besvær forsvinder skindet …

She packed my bags last night pre-flight

Zero hour 9:00 a.m.

And I’m gonna be high

As a kite by then

I miss the Earth so much I miss my wife

It’s lonely out in space

On such a timeless flight

Man tror det ikke – men der er en kæmpe rejse mellem hele smørstegte rødspætter med kaperssmør og så rødspætte serveret med persillesovs. Rejsen er mindst på 2000 kilometer- og altså ikke lige en forskel man tage let å. Plus… det store spørgsmål- hvad ligger der ind imellem de to tusinde kilometer. I rejsen for rødspætten. Fks. det tyske køkken- hvad med rødspætten i det tyske køkken ?

I fem fede år har knud spisehus langet smørstegte rødspætter ud over disken- hele sommeren- i en lind uafbrudt strøm.. Isingen, fordskrubben, sø- og rødtungen, små pighvar og slethvar kan have udgjort ufuldstændige afløsere for dagen flade i en kort sæsonvending, for. ’’Rødspætten er skønnest når skoven er grønnest’’- og det må man tage alvorligt. Vi har altså et par måneder endnu… afhængig af hvem man spørger, så holder den helt til november… Men det er ikke rødspætten som fisk jeg vil skrive om- det er det universelle i et match. Og de svære valg man tager når der er match men ikke mulighed.. Og her må vi have noget musik.. for at perspektivere til dilemmaer og sammenfald- der ikke var givet på forhånd, men som alligevel klikker… .. jeg kan godt bruge ordet klikker her. Bistro køkkenets opgave er at servere retter der klikker… At Sikre sikre hits..

Oh-oh, yes, I’m the great pretender

Pretending that I’m doing well

My need is such, I pretend too much

I’m lonely, but no one can tell

Oh-oh, yes, I’m the great pretender

Adrift in a world of my own

I played the game but to my real shame

You’ve left me to grieve all alone

Jeg hvæser fra hjørnet… Drop så alt det pis med at bruge jernpander fordi de pynter.. eller gamle slidte morsø støbejerns kadavrer.. køb 2 fede tunge teflonbelagte 28 centimeters stegepander.. og hold dem.. brænd dem ikke a.. brug kun metalredskaber nænsomt- og fuck det der med at vaske dem med sæbe.. skyl i lidt varmt vand, og tør af med lidt køkkenrulle… så holder de.. Det er dem du skal bruge.. eneste risici er at du glemmer dem fordi du har taget dem med i det elendige sommerhus i Hald Strand… det betyder noget at de fisk steges ordentligt.. halv rapsolie og halv smør- det må ikke branke..Syltede agurker, syltede løg.. persilleflødesauce… nye kartofler du har købt i gårdsalget på andelsgården…. citron.. masser af citron..Tag dig SÅ sammen…Men hvad betyder det- jeg kan ikke spise med ved bordet alligevel.. what does it matter ?

Well, I’ve never been to Spain

But I kinda like the music

Say the ladies are insane there

And they sure know how to use it.

They don’t abuse it,

Can’t refuse it,

Never gonna lose it.

Der er noget helt særligt i rødspættefedtet. Det er derfor vi skal spise den hel-stegt. Som på andre fisk, sidder fedtét ved finnerne. Man kan forestille sig det tykke mellemkød man når ud til, når fileterne er løftet fra benenen og spist.. så begynder man at pille benene fra hinanden- de finder vej ind mellem fortænderne og forsigtigt glider de ud igen, skrabet fri for snasks og mellemkød. Det er lige der i det sekund.. at du smager rødspættens sande smag… Det er lige der du forstår hvorfor stegesmøret fra en rødspætte kan være vigtigt. Mens finnerne glidende ud og ind mellem bisserne når du helt igennem rødspætten- og helt ind til den osse. Citronen giver mening, smørret giver mening. Vi har vendt den i lidt groft rugmel inden stegningen.. melet samler smøret op og giver mening. Det klistre mellem fingrene når du skiller benenen ad.. Det giver også mening at sutte på dine fingre… det giver mening at dyppe tippen af din snaskede pegefinger i saltet på kanten af tallerkenen, inden du slikker den ren. I fiskehandleren ligger de i bunker og lyser op.. den er blå- og sølvskindende og blank. Der er forskellige størrelser. 200 gram- er en lille fisk. 5-600 grams krabat er det vi kalder frederikshavnere eller 1ére..og ind imellem. De har smidt rognen her henimod efteråret, og taget på i vægt.

Du kan lugte fiskefedtet på din mands hænder.. det fra slagtningen og det fra middagen. Nu er det ikke fiskestængerne du har i hånden længere.. urhhhhh ’’ -det skulle jeg ikke have skrevet det der lumre, dårlig metafor’’’.. uroen har ændret karakter- selvom der i virkeligheden er fuldkommen ro i huset-.. jeg står i soveværelset… og følger med.. jeg små ikke være der- jeg skuer.. og jeg er ikke velkommen længere…. så jeg smutter… til mars – til spanien.. ind i mig selv.. igen….

Vi ses til Havnebio..21,22 og 23 august.. med Elton, Freddie og Elvis… hvem dette opslag skylder et par citater…

Author Knud

More posts by Knud