Skip to main content

Asparges i alle farver… det er lidt ligesom tulipaner.. og så er det første maj..

By 1. maj 2023Ikke-kategoriseret

I køkkenet på knud – er de første asparges landet til vands. De kom med rørvigfærgen i fredags- 12.20.. Claus og Marianne er vendt tilbage til marken… vores mark. Vores alle sammens aspargesmark. ’’Husk at opbevare aspargesene køligt, gerne 2-3 grader, stående lodret i plastposerne, så de løbende kan suge den smule vand/fugt der har samlet sig i bunden af posen. Det er lidt som med tulipaner’’. Skrev Claus…

Smag lige lidt på det udsagn.. det er lidt ligesom tulipaner…er der noget man har lyst til at spise- så er det asparges i alle farver.. lidt ligesom tulipaner ’’Da det er de absolut allerførste asparges er højde og drøjde noget forskellige men de smage til gengæld allerbedst :-)’’- satte han- Claus – ind…

Hvilken musik spiller man til grønne asparges …denne første maj ? jeg er splittet..

Så la’ musikken spille– Folk ka’ slet ikk’ stå stille- De bli’r jo ellevilde- Se, det er den nye dille

Grillstegte asparges fra Ho Vig… Halve blødkogte og smilende hønseæg- mørke ristet solsikkefrø.. bitre salater..estragon og rosa grape… rejer og urter.. masser af urter…Genialt…   Der er trådt en ny kraft ind i køkkenet.. Det er første maj og organisationen som den så ud før – er i opbrud.. og en ny systematik er ved at finde sin egen vej. Det spændende er ikke hvordan Lasse- vores nye mand med de skønne skabende grønne hænder, tager sin plads- det interessante ligger mere i måden dynamikken arbejder så han får sin plads. Lotte og Sanne har stået vagt om vores køkken de sidste år….Det der bare skulle have været en interim fase- er blevet til mange definerende, skabende og udviklende højdepunkter i Knuds liv. Nu skal 2 plus 1 blive lige…. der flere stærke kræfter omkring i hele stilladset. Dagen gryer for alle.. det er første maj…..og de grønne asparges spirer for alvor bag gryderne..

’’Gi’ mig mit land tilbage ligesom i de gamle dage- Gi’ mig frisindet igen, der lurer under byens tage’’

Det er første maj- og i restauranten spirer aspargesen også.. Nadia er kommet hjem fra skole… Vi har en vid/- underlig konstruktion kørende her med hende.. Hun er både tjenerelev og assisterende restaurantchef.. Hun bliver alle tjeneres næste moder.. Nogen kommer og headhunter hende en dag.. Man kan se det på hende.. måden hun bevæger sig på -med vinen/ jeg vælger selv syntes hun at sige..og skænker Chardonnay fra Paso Roble i glasset på enhver hun kommer forbi- måden hun kommunikerer på.. når hun bøjer sin chefs vrede over hendes folk – af…og fordeler med sin egen retfærdighedssans….. så chefen .. mig.. ikke bliver urimelig… Det er ikke kun evnen til at lede nedaf du bliver vurderet på- det er også gaven til at lede opad.. Vi er alle en ært i det store hav af grønne bælgfrugter.. Der er asparges og krydsende klinger over alt sådan en første maj…

Den første maj..? det er i dag…  og vi havde dén første maj på køkkenbordet i går. Der er meget oppe i luften med første maj i år- så der var tæt røg over køkkenbordet. Selvfølgelig også ansporet af måden FH netop i weekenden her- akut aktualiserer behovet for …netop en ’’første maj’’ – og samtidig også anslår temaet for behovet. Jeg har aldrig været til en første maj.. siger Charlotte.. det lå ikke i vore gener.. min far ansporede det ikke… I dag handler det om ligeværdighed.. sexisme og magt… det burde der være en mastergrad i… hvordan man forstår det uforståelige.. sagde hun.. Jeg håber talerne er blevet skrevet om her i weekenden…. Siger hun… vi skal også skrive vores taler om…

’’Lad nu vær at gå i byen med røven bar- Folk de ved jo godt lige præcis hvad det er du har- Du har magten, for du har den dyrebare’’

Jeg var sidste gang i parken… eller det var nok osse sidste gang jeg var i parken… for 15 år siden –…det var sammen med begge mine søstre- Gyda og Karen….og en barnevogn med en nyskilt toårig… Jeg var ikke helt klar over hvorfor jeg var gået med.. det plejer at være en travl dag i restaurationsbranchen.. men åbenbart ikke lige den første maj- eller også var det positionen som nyskilt – der stillede anderledes krav til tilgængelighed.. Musikprogrammet var stort… vi var sammen med enhedslistens folk.. vi drak høker øl.. vi ventede på en rapper med rytterknæ..

’’Åh, mennesker, mennesker dog– Små besynderlige sølle skrog- Over hvor forstand og hvor behov- Altid ude på rov’’

2007- Det er første maj… Der var røde faner foran pavillonen – og antageligvis også mennesker under dem. Paroler og parti-jargonger. Helle ville gerne være statsminister- så hun snakker om mere af det hele… til flere end før.. Velfærd.. Selvom alt handler om mennesker i hendes tale… så er der alligevel intet der handler om mennesket i midten af al viljen.

I dag er det ikke så meget Jon, Morten, Frank- Lizette og alle de andre der bare misforstod deres egen værdi som menneske- og kom til at satte lighedstegn mellem det og deres position i et system.. Mennesker som … som vi på en eller anden måde må lære at elske på ny…

Det er spørgsmålet til os selv i stedet.. til vores fælles forståelse af magt- Hun sang om at beskytte sig selv.. tag ansvar for dit eget liv.- det var hendes sidste budskab. Du er ikke offer for en anden person… Hvis du er offer for noget- så er du offer for en samfundsskabt værdikodeks du har svært at løsrive dig selv fra… betydningen af indflydelse- betydningen af at komme frem i bussen.. krænkelsen når andre sætte egne viljer øverst..

Til lyden af asparges der pibler frem… de kan ikke lade være.. æret som elskovsmiddel, besunget som fallossymbol, brugt i det medicinske, luksus grøntsag og hovedurt i menuen sidste aften på Titanic.. det gør de hver den første maj… igen og igen…synger vi en NY første maj.. Måske blev det som Charlotte sagde.. talerne blev skrevet om her i weekenden… Vi må højere op for at se det fulde biled..

Fagbevægelsen har sikkert en klump i halsen.. den hviler jo på regler.. og kontrakter.. i dag skal den vågne op til tommelfingerregler og normer i stedet..

Kom nu ud min ven- Op med hoved ven- Det jo ikke så slemt- Træd frem i lyset, tag dig sammen, kom igen

En high five med skyldig tak til Natasja…

Author Knud

More posts by Knud