Skip to main content

Vi elsker vort land

By 18. juni 2022Ikke-kategoriseret

 

Vi elsker vort land,
men ved midsommer mest,

 

For enden af tunnelen…

 

Der er flere gode nyheder og en længere refleksion over elefanten i restauranten..

 

Den første gode nyhed er, at Sct. Hans aften kan man spise grønne asparges, kulmule og kaffeis med espresso. Man kan osse sig et skud østers med brændevin- fra fiskerikajens mand i Hundested- Stefan- og vores egen brændevinspusher Doctore Schumachers – på Knud. Bestil bord i god tid…

 

Den anden gode nyhed er, at Knud venter den første 100% klimaneutrale vin leverance leveret af- og med sejlskibet Les Tres Hombres.. d. 24. juni.. helt og absolut uden brugen af fossile brændstoffer- der findes ingen motor på skibet. Der vil være smagning og salg ved kajkanten på nordmolen- når skonnerten lægger til.

 

Den tredje rigtig- og allerbedste gode nyhed er, at Tine i går blev den første nyuddannet kok fra Knuds pulserende læringskøkken.. Kæmpe tillykke til hende og kæmpe tak til dem der støttede..

Chris og Charlotte…har også været i ilden.. de er de første Somelier der netop har vel overstået deres eksamener ved vinakademiet. Vi ved endnu ikke om de har bestået endnu- og vi er fuldstendig ligeglade- for deres rejse fra København til Cape Town over Newzealand´s bakker og floden mosel, toscana og bourgogne- har været det hele værd i sig selv..

 

når hver sky over marken velsignelsen sender,
når af blomster er flest,

 

Vi syntes, at nedlukningen hen over jul- var en wh(b)itch.. -en mega sort streg i regningen. Den kom ligesom snigende hen over os.. før nogen stater eller offentlige instanser meldte ud- så gik alle mere eller mindre selv i isolation.. i selv:isolation. Man blev enten syg og trak sig langsomt fra det sociale liv, eller holdt bare rigtig god afstand… og da der så endelig, kom en melding fra officielt hold- der.. i december- så havde alting stået stille… længe.. Vi troede bare ikke det ville ske igen – en tredje nedlukning !  Vi stod der – all revved up, and no place to go…  Og er der noget der kan få en restauratørs blyantsstift til at stå stille, så er det presset over den helt åbenlyse mangel på gæster.. ingen turde gå ud- og slet ingen turde gå ind…. 2020 var ok- 2021 var osse ok- men 2022 var noget shit. I februar gav man så los igen.. og det gjorde vi osse.. Heldigvis var der flere med stort mod.. flere med immunitet.. og flere med en god appetit der stod godt hævet over frygten.. Det er så der vi står i dag.. derfra hvor vi står og kan se os omkring- skuer ind mod sommeren og henimod efteråret – på krig, råvaremangel, rente­stigninger og aktiemarkeder i fald… Et faldende rådighedsbeløb bliver til en faglig udfordring..

 

og når kvæget i spand
giver rigeligst gave til flittige hænder;
når ikke vi pløjer og harver og tromler,
når koen sin middag i kløveren gumler,

 

Vi tilbereder os ud af det….

 

Jeg blev interviewet til et eller andet dagblad om vores take på prisstigninger i restaurations­branchen. Det var i dagene efter, at vores hovedleverandør, af alt mellem himmel og jord- hvilket vil sige det meste.. havde varslet os, at den generelle prisstigning på godt 10% som vi allerede har oplevet- kan forventes sigende til tyve ( hvad kommer efter tyve?)- inden året er omme.. Vores take? Well.. et af dem er sådan set, at sikre tilgængelighed- at gå imod generelle prisstigninger. Bruge høj faglighed i køkken- og tilberede os ud af det.. man går jo ikke ud for at spise kaviar og trøfler- man går ud for at være sammen… være nære med de nære i de fremmedes påsyn…..Man går ud for at kigge på kunst- for at lade sig restituere- for at snakke og suge liv til sig. Det er bottomline ikke vigtigt om kødet er mørbrad eller fisken søtunge.. Det er af langt større betydning at kullerfileten er saftigt veltilberedt og svineskanken er varm, mør og duftende. Søndagsmenuen- to retter til lige under to hundrede.. skal stadig være et af de der åndehuller.. også til efteråret.. Et andet take er at handle mere lokalt… Mel fra fællesmølleriet er stadig mel fra fællesmølleriet- det kan russiske bomber over de ukrainske havne ikke ændre på.. ( vi har indrettet et kartoffelskrælleri i baggården) Et tredje er, at skabe mere rum.. flere pladser- højere til loftet- for flere.. der skal slikke sårene.. og drukne sig … i kærlighed… altså.. more love.. på gulvet.. i smilet.. det skal fandme ikke være os der går ned på smil…

 

Hvilke strategier skal vi vælge for fremtiden.. Dannelse…..uddannelse og høj faglighed er vejen frem..

da går ungdom til dans
på dit bud Sankte Hans
ret som føllet og lammet, der frit
over engen sig tumler.

 

 

Herfra hvor vi står – kan vi se os omkring.. til alle sider

Folkely – festival…( shit hvor vi glæder os) Lynæs Taverna ( uhmm det er fandme godt set og godt ramt) – Street Food Marked (pisse go strandvibe.. )- Et Mondænt Køkken.. (lige vores smag) og en region der forandre sig til alle tider. En havnefest på ny…med sliskeræs og travaljeroning..

 

Pludseligt er vi selv, ved at være etableret- det bevæger sig jo – når vi går.

 

Færgen sejler stadig…..alting falder til ro… Det bliver en sgu nok en go sommer … på Hundested havn…..

 

 

Author Knud

More posts by Knud

Leave a Reply