Skip to main content

En landkrabbe rullet i tjære og fjer

By 22. maj 2020Ikke-kategoriseret

De skal nok komme med de fisk- var køkkenchefens solide overbevisning, da han kvart i ti ringede en ordre ind på fiskehandlerens telefonsvare. 35 rødspætter, 150 østers, 2 kg spande med store friske kammusling-muskler plus lidt maritim tingeltangel- af mere hummermæssig karakter. Vi var – for nu at sige det mildt- blevet rullet i tjære og fjer- på årets første egentlige solskindsdag.  Alle køleskabe – særligt dem med fisk ..var tomme…

Det er Kristi himmelfarts dag i morgen argumenterede vi omkring ham. Der plejer en fiske grosserer ikke at køre ud. De plejer at holde fri Kristi himmelfarts dag. Soliditeten og selvtilliden fejlede stadig ingenting- og selv bevidstheden om fiskehandleres generelle og let genkendelige adfærd på andre Kristi himmelfarts dage- fik ikke køkkenchefen til at ændre mening…. De skal nok komme med de fisk.. holdt han fast. Lige indtil klokken 0639 – altså i omegnen af 8 timer senere. Ligesom en flue der summer mod vinduet,  kan få en til at vågne midt om natten, har køkkenchefens telefon gjort sit for at underholde køkkenchefen med underfundige lyde… en Abba ringetone- en trommehvirvel fra Slayer som sms lyd.. altsoo en insisterede iphone.. ved siden af hovedpuden. I mangel af bedre afsætningsmuligheder for den nedslående besked, fiskehandleren har- rammer lyden af Slayer også min telefon- 0640.

Nej desværre- fiskehandleren køre ikke ud på Kristi Himmelfarts dag. Og torvet er i øvrigt støvsuget for flade….blinker det på telefonen. Hmme – not good- en kringle uden remonce- kan man løbe tør for rødspætter når man driver en fiskerestaurant i Hundested. . De fleste vil nok- temmelig entydigt svare nej på det spørgsmål. What to du -…. Gode dyr er rådne.. eller friske fisk er slatne… nejjj jeg ville bare sige – nu var gode råd dyre..

På vej ind af Hillerødmotervejen – til Cash and carry – inco´s store frisk fisk afdeling.. overvejer jeg hvad vi ellers mangler. Kalvefilet- kartofler og kamenbert… Jeg har kaffe med i bilen- og efter et forsøg med p1´s corona special orientering fra i onsdags på podcast- beslutter jeg mig for at det er bedre med Europe´s- evigt aktuelle- og en smule apokalyptiske- the final countdown.. som jeg af en eller anden underlig grund ikke har hørt i 32 år. Efter at have skrålet med på nummeret. Itssefiiiinaaallll kovntdovn …med halvåbne vinduer i den sorte opel.. tænker jeg at – nu må der godt gå 32 år til.. Mere målrettet er jeg da jeg svinger ind på Flæsketorvet for at købe fine fisk. En stor indkøbsvogn- ind gennem kuldeklapperne- frem med identifikationerne- håndsprit ud over hele kroppen- og iført plastikhandsker moser jeg mig frem mod Incos legendariske fiskeafdeling. Og der – lige i døren ind til fiskeafdelingen- hvem møder jeg der.. der møder jeg fandme den helligdagsihukommende fiskehandler. Ham der for mindre end to timer siden- forstyrde min nattesøvn på sms. Tilsyneladende, med fastspændt telefonapperart i øret, ude for at finde en søtunge til ham og hans kones´ aftensmad her klokken kvart i otte om morgnen.. torvet er jo som bekendt støvsuget- så Inco is the place to be.. når nu man som jeg, endnu ikke har fået lavet en ordentlig aftale med en lokal grossist. Hmm køkkenchef på den ene side- fiskehandler på den anden…godt at den dejlige store ekspedient bag det koloenorme udvalg af fruit de mare… – ikke blinker et sekund med øjnene da jeg bestiller …. Hmme jeg skruer sgu lidt op for charmen her- selskabet taget i betragtning-  50 rødspætter – ikke under 500 gram stykket. Skal du have dem i en kasse på is spørger han ..? … Ja for fanden.. jeg skal til Hundested.. der kan man som landkrabbe, ikke komme tørskoet ud af vandet..uden at rødspætterne er 100% friske…

Fiskehandleren og jeg skilles der..ved skranken til havets paradis.. og jeg finder oste, nye fejeblade, stilktomater og meget meget mere- der alligevel kvalificerede så tidelig en morgentur til København..

Køkkenchefen stod forbavsende frisk og veludhvilet klar ved bagindgangen- for at bære de mange friske flade ind til stegekokken- der med plirende øjne – helt begejstret konstaterede at …alting løser sig, hvis bare man tror nok på det..

Og sådan startede dagen … der slutter nu.. Kristi himmelfarts dag. En dag hvor Charlotte, jeg og alle de andre dejlige mennesker på knud børster fjerne.. der heldigvis ikke lugter af tjære… overhovedet..

.

 

 

Author Knud

More posts by Knud

Leave a Reply