Skip to main content

Skal vi brunche..?

By 26. februar 2020Ikke-kategoriseret

Skal vi brunche..?

En sammentrækning af ordne breakfast og lunch- opfundet af englænderne i slutningen af 18.. hundrede tallet…. say no more.. i hvert fald patenterede englænderne nærmest ordet. Men de satte bare lyd på en måltidsform, et tidspunkt på dagen og nogle helt særlige behov i forbindelse med weekendens andre aktiviteter- sammenhold, fester, søvn, væske, salt.. for hvem pokker kan ikke forestille sig, at netop inden for den engelske adel havde man brug for, at tømme bordet fra i går.. tilsat en friskbagt croissant en kop te og et glas iset limonade… Men der var mere til det end det.…

Guy Beringer’s artikel “Brunch: A Plea, er definerende for kulturens eksistens. Fra altid troværdige wiki ved vi at han i bladet “Hunter’s Weekly fra 1895 blandt andet skriver;
‘’Instead of England’s early Sunday dinner, a postchurch ordeal of heavy meats and savory pies, why not a try a new meal, served around noon, that starts with tea or coffee, marmalade and other breakfast fixtures before moving along to the heavier fare?
By eliminating the need to get up early on Sunday, brunch would make life brighter for Saturday-night carousers. It would promote human happiness in other ways as well’’
“Brunch is cheerful, sociable and inciting,” skrev Berringer “It is talk-compelling. It puts you in a good temper, it makes you satisfied with yourself and your fellow beings, it sweeps away the worries and cobwebs of the week.”

Absolutly Stunning … breathtaking- jeg er målløs.. hvor får man det henne? en ny form for menneskelig glæde? kan man abonnere på det?
Derfra rullede det bare derud af… Brunch viste sig hurtigt, ikke kun at være for jagtselskabet..

Brunch har gået sin fantastiske sejrsgang over hele kloden – særligt us of a tog den til sig- af netop de årsager som Berringer har fat i.. Ordet er blevet synonym med retten til at sove længe- og stadig forvente kaffe, stegte æg, masser af kolde drikke – nogle med alkohol i nogle uden..
Og der er mange markører på brunchscenen der er vigtige, at huske, når man nu vil lave en brunch for de morgenfriske.. eller bare for de druknede mus. Og de vil vi gerne på knud. Berringer folder det faktisk osse bredt ud.. Vi må have noget lidt lettere at styrke os på når kirkedørene lukker sig bag os- klokken elve.. Opvagte og syndsforladte..

For børnene og de unge er brunchen et fedt rum at være i.. Hvis jeg bare skal kigge på min egen mellemting – tøsen på 14 – vil jeg tro, at det der med, at sove længe inden man skal noget, har top top første prioritet.. på den anden side er de missende øjne, jeg kigger ind i, hverken barnlige eller helt voksne, stadig søgende på hyggen når man stimler sammen og mødes, sådan en lørdag formiddag- inden man skal slæbes med i Ikea, på loppemarked eller hives ved ørene rundt på statens museum for kunst. Så er man ligesom tanket op.. med en god blanding af det der smagte godt i går aftes, og det der smager godt her til morgen.. Pandekager for eksempel.. fantastiske til dessert i går- og endnu bedere kolde, her til morgen med strøsukker og æblemarmelade. Eller den røgede laks.. mums i aftes serveret som forret med flødekogt spinat ved middagsbordet – og nu rullet ind i en friskstegt omelet, toppet op med urter.. eller endnu bedre, lagt imellem en let saltet muffin, et pocheret andeæg, dynget til med økologisk smørfed hollandaise og navngivet efter en dansk prinsesse..( det er selvfølgelig ikke rigtigt- men det kunne bare have været sjov hvis det var sådan.. æggeretten er meget ældre den de prinsesser der kunne være aktuelle som navngivere.. .. og i New York slås de stadig om hvem der i virkeligheden opfandt retten.. ) men altså – æg og hollandaise og røget laks.. whats not to like…

…Brunch- Det er et familie fællesskab.. med plads til hele kongerækken. fra bedstefar til oldebarn – og osse en prinsesse.. Brunchen er inkluderende i modsætning til middagen- der i nogen grad kan være ekskluderende. Hvad koster en frisk barnepige fredag aften mellem 18 og 23 i dagens danmark… ? billigt sat- så er det i hvert fald 5 store brunchanretninger på knud.. og så vil man vel hellere spise dem sammen med de unger barnepigen skulle have passet – eller endnu bedre- inviter barnepigen og hendes kæreste med med ud og spis den brunch- så er det en win win for alle….

Bloody Mary hænger også uløseligt sammen med Brunch ik ? det er det samme – den er også af adelig engelsk herkomst. – en tomat pick me up.. et glas med det hele.. spicey salte, alkohol, vitaminer og grøntsager.. Det ligner ikke en drink.. men det er det.. og man er på en eller anden måde rustet til at se lige, ikke at forveksle med at gå lige- efter indtagelsen af sådan en fætter.. Champagnebrunchen.. uha igen her fester vi osse videre fra dagen før.. mangen en bleg svedig pande har svalet sig og genfundet kuløren, en søndag morgen klokken 9.42.. gennem indtagelsen af rigelige mængder pink rosé champagne. Hallo kong hans- Der var det igen ! – der er det osse.. legaliseringen af frokostbordets mængder af læskende alkoholer, trukket ind på bordet allerede fra morgenstunden.. nå…

Avisen.. i fysisk form, nyheder har vi jo nok af i den digitale verden, så den er blevet mere et artefakt for klogskab- men den tjener osse en anden funkton ved brunch-formiddags ritualet, når kaffen og de stegte pølser med dogmeketchup, er godt stoppet ned i mellemgulvet så er det blevet tid til en morfar. – Men vi er jo på restaurant – eller overe hos genboen, eller på besøg hos sviger mekanikken – så hvem kender ikke det der, med at lade sig falde ned i lammeskindet, hive morgen Berlingeren op foran øjnene og tage en detour- en forlængelse af søvnen.. en absence bag lukkede skærm.. det er helt fantastisk hvor meget private space man generobre, blot ved at folde ugens udgave af politikkens debat sektion op foran alle andre og gemme sig der, indtil der kommer et barn og hiver en i skæget, bare fordi de, børnene, ikke endnu har lært formiddagens koder at kende.

Efter Gye Berringer for alvor skød formiddagsdekadencen i gang og satte damp under kedlerne med artiklen om morning(s)eggs i jagmagasinet, fyrede man den bare af med brunch i hele verden. For mit vedkommende mødte jeg for alvor brunchen præcis hundrede år senere, i selskab med mine fantastiske partnere i midt halvfemserne på Pussy Galore´s flying Circus midt i en heksekedel på Nørrebro. Der blev brunchen fandme hipster i København.
Den udfoldede sig som en stor tallerken med det hele på – sådan en slags gastronomisk 7 i ener.. Havde man samlet det hele i en suppe bowle ville man have fået en avanceret udgave af consommé celestine.. pandekager, dumplings med grisekød, ostecroutonner, pocheret æg og frugt ? .. Der blev guflet brunch i store mængder på Pussys flyvende cirkus.. I dag havde den selvfølgelig set anderledes ud- der havde baconen været hjemmelavet- laksen selvfanget fra vandende omkring Musholm og tomaterne til den blodige Mary fra eget urbane tag-drivhus. Men brunchen dengang og i dag.. hvor alt er defragmenteret repræsentationer af noget ganske særligt, unikt og sundt, er det et super socialt rum at træde ind i for de ubeslutsomme. Dem med tømmermænd, dem med børn, dem der kom fra natteskifte, dem der skal på arbejdsweekend.. dem der skal til fødselsdag, dem der skal tjille.. dem der ikke kan holde ud at være alene- og dem der elsker at være alene..

Og så er der det med en buffet.. den allestedsværende brunch buffet.. et formiddags måltidernes slaraffenland- Ja altså buffeter har jeg skrevet meget om- særligt det der med at biologien overtager styringen- og får os til at overskride almindelige adfærdskoder- fordi urmanden inde i os stadig sidder der og skriger Spiiiis Spiiis – spis nu for helvede, det kan være der går 14 dage før du ser noget så tasty igen.. hjemme hos os plejer vi kun at spise de rødder vi selv kan grave op, de nøder vi kan knuse hvis vi altså stadig har tænder og de ådsler som rovdyrene har efterladt på savannen…og nu- nu er der røreæg ad libitum.. og skinke.. og frugt.. masser af frugt og alt hvad du kan drikke med sukker i. ..Spiiiis råber han- den pokkers homo sapiens anno 8000 år før i dag.. Han er på naturspeed når han går op til en buffet.. ham hule manden der har sin stok med.. lad mig komme først.. Buffet er på den anden side en sikker havn at lande i.. alle får alt..
Tidspunktet på dagen- madens sammensætning er noget nær perfekt neuro gastronomi i en bred forstand…. det søde, sure, salte, stegte umami, det bitre i grapefrugten- aviserne- kaffen og revitaliseringen af hjernens aktivitetsniveau og restitueringen af kroppens funktioner efter en endt nat og udsigten til en ny dag- .. biologisk er den er stadig den samme.. som i halvfemserne – både dem i 18hundredetallet, dem i 19hundredetallet og sikkert osse de halvfemserer der ligger nogle og halvfjerds år foran os..
lækre nipse anretninger bliver vores svar på en blanding af 7 i eneren og brunchen..

ach soo – således oplyst og måske enda en smule forundret drager vi videre ud verden, denne stadig kolde og meget blæsende søndag morgen.. Knud ligger stadig under dynerne.. og glæder sig over at det først er næste weekend at ’’the unike wibe’’ of brunch – rammer ham med en styrke som en sort kolbekaffe der har stået et par timer for meget..

Author Knud

More posts by Knud

Leave a Reply