Skip to main content

Kulmule med ramsløg…

By 14. maj 2023Ikke-kategoriseret

Kristi Himmelfart´s ferie- Salamder og kulmule med ramsløg…

Er der nogen der ved hvad en salamder er? .. En vand salamander, en tvetunget græs salamander, en blå mose salamander.. en salamander .. er det ikke en gamestopper for byudvikling ? Nej det er ikke – den salamander. Det er en grill salamander. Sådan en som du egentligt kender fra din egen fede smægg ovn med oven-varme… Det er et must have – i ethvert køkken.. Jeg plejer at sige at det er køkkenet der skaber maden.. og der er noget sandt i det. Ovne giver muligheder, ovne skaber begrænsninger.. induktion, salamandre, paco jets, thermomiksere, røgpistoler, pølsestoppere, robot cupéeer, stavblendere, rounere, og køleskabe… bare for at nævne nogle af de nyere og definerende hardware ingredienser i et storkøkken..

Nu som sagt et knud med en salamander..

Under en en Kristi himmelfarts ferie skal der underholdes.. og et af de mest underholdende indslag kan være en tur til fiskehandleren.. Her ser du hurtigt at pengepungen er for smal til torsk, helleflynder og selv allestedsværende toxin tung laks er blevet for dyr. Dit øje falder på de store lidt flosset lunser af kulmule der ligger i en stor bunke på is. Hvad kan jeg med det tænker du.. hmm .. og dine tanker forfølger et fiskefrikadelle spor- der alligevel bliver stoppet af dit egen sportsgen… . Fiskehandleren med den blå kittel og de lidt drillende mørkebrune øjne er straks med på din indre dialog. Hun tager metaforisk set, skjælmsk fat i halen på dig og helt praktisk i halen på…fisken og så fortæller hun hvad du skal gøre. Hun siger at du skal lade hende skære 8 store lunser uden skind og så skal du ellers bare….

Hjemme – har i også været forbi Sølagger værkstederne. Kål, porre, kartofler og rødder er det blevet til. På Tothaven blev stoppet ved alle naturgrisene krydret med æg og en enkelt gedeost til mama. Var det lørdag i sæsonen var bilen også stanset på Dyssekilde station- hvor Miguelle havde stået med sine økologiske pizzaer, Henrik med våde får og øl.. og Polyvin med cider af en hver lokal slags.. og snart sagt alle slags marmelader…Claus og Marianne har sneget sig ind af bagindgangen- og fået en stand til deres asparges fra Vores Mark.. ( drømmetænkning – de er jo fra Odsherred og ikke Halsnæs) Fiskehandleren havde sagt mel fra Nordsjællands fællesmølleri.. deres øland.. det er det rigtige at bruge sagde hun… hvis du vil stege din fisk i mel. Det har sådan en helt naturlig nøddeagtig smag. Det er økologisk enkeltmarksmel fra Engmosegaard.. det findes også på stationen.. hovedet rumsterer og er fuld af fiskekonens ord..

Børnene sætter musik på… de danser på det lille sommerhusgulv.. med deres mor.. din kone.. Dancing Queen… De var ikke til at drive væk fra Tothaven – der var flere hold killinger. Det er ikke fordi du føler dig udenfor.. det er bare fordi.. fiskekonen´s ord- giver mundvand..

Måske er der grillvarme I sommerhusets ovn.. hvis der er det- er der ingen grund til at stege i melet. Det var det hun sagde.. enten eller… I lommen brænder regningen fra hende- du finder den frem- hvad var det hun skrev på den anden side af den regning: Kulmule grillet med ramsløg, rapsolie og brødkrumme. Smørpumpet æblecider. Bagt blomkål- Grønne asparges og kartofler i gedeost.. Der var det hele…

En pande med jernhåndtag fedtes godt ind i rapsolie. Så lægger du kulmulestykkerne tæt sammen. De skal både beskytte hinanden og også grille individuelt. Et stort bundt med hakket ramsløg masseres ned i fisken og du drysser løst med knuste daggammelt brød. Dryp med mere rapsolie.. giv det hele salt og godt med sort peber.. klar – start go… 12 minutter under den grill … og så ud….

Det er det salamanderen kan.. den kan tilberede unilateralt.. Det bliver hvidt for oven og blankt i bunden… Forinden har 2 store blomkål stået i bunden af ovenn- mens den overvarme har kørt på kalv kraft.. 30 minutter.. helt gyldne og poppet på oversiden.. møre og faste er de i bunden når du om lidt sætter en kniv lodret ned gennem dem… vi skal sg da ha noget blomkål.. det er de de spiser i Paris.. Og nu også i Hald strand.. De sidste store kartofler er kogt i saltet vand.. du knuser dem med en gaffel… mens du smuldre Jakobs gedeost ned i dem…. det bliver groft og godt..

Smørpumpet æblecider.. Flasken fra Poly vin er kold nu.. du åbner den og skænker et glas til din Dancing Queen, inden du hælder en sjat over i en gryde… Pakken med smør forsvinder i små klumper ned i cideren, mens du luner og pisker.. den må ikke koge.. frisk let æble sauce..

Author Knud

More posts by Knud